SN KULLANICI SİTEMİZE HOŞGELDİNİZ

SİTEMİZDEN TAM OLARAK YARARLABİLMENİZ İÇİN

LÜTFEN ÜYE OLUNUZ
SN KULLANICI SİTEMİZE HOŞGELDİNİZ

SİTEMİZDEN TAM OLARAK YARARLABİLMENİZ İÇİN

LÜTFEN ÜYE OLUNUZ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


HOŞGELDİNİZ

 
AnasayfaPAYLASİMCAFELatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
SN ÜYELERİMİZ LÜTFEN FORUMDAKİ BÜTÜN KONULARA GÖZ ATTALIM VE PAYLAŞIM YAPALIM LÜTFEN ÖNEMLE DUYURULUR (SLAYT ARŞİVİ PROĞRAM ARŞİVİ GİBİ YERLERE )-*-YÖNETİM-*-
YENİ ÜYE OLANLARIN DİKKATİNE !!! LÜTFEN PAYLAŞIMDA BULUNUNUZ KURU KURU ÜYE OLMAYINIZ LÜTFEN KONU AÇALIM

 

 NAZIM HİKMET RAN

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
_MeLaNKoLiq_
Admin
Admin
_MeLaNKoLiq_


Mesaj Sayısı : 473
Yaş : 30
Nerden : iLqiLéndiRio mmu_?? :P
ÜNLÜLÜK : 29
PUAN : 565
Kayıt tarihi : 10/03/09

NAZIM HİKMET RAN Empty
MesajKonu: NAZIM HİKMET RAN   NAZIM HİKMET RAN Icon_minitimePaz Mart 15, 2009 9:39 pm

Nâzım Hikmet Ran (d. 20 Kasım 1901[1] ya da 15 Ocak 1902[2], Selanik - ö. 3 Haziran 1963, Moskova), Türk şair ve oyun yazarı. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin öncülerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmış ve adı 20. yüzyıl'ın ilk yarısında yaşamış olan dünyanın en büyük şairleri arasında anılmıştır.[3] Eserleri birçok yabancı dile çevrilmiştir. Mezarı halen Moskova'da, ünlülerin mezarlarının bulunduğu Novodeviçya mezarlığında bulunmaktadır. Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi olup ayrı ayrı toplam on bir davadan yargılanmıştır.

Eserleri birçok ödül almıştır. Ancak Türkiye'deki yaşamının çoğunu hapiste geçirmiş daha sonra Moskova'ya gitmiş ve Türk vatandaşlığından çıkarılmıştır.

1938'de şairin cezaevine girmesiyle yasaklanıp ortadan kaldırılmış olan Nâzım Hikmet şiiri, Türkiye'de ancak ölümünden iki yıl sonra 1965'te yeniden yayına açılmıştır.

Ayrıca günümüzde yazmış olduğu film senaryoları ortaya çıkmıştır.[4]

Üslubu ve başarıları
İlk şiirlerini hece vezni yazmaya başlamasına rağmen içerik bakımından diğer hececilerden uzaktı. Şiirsel gelişimi arttıkça hece vezni ile yetinmemeye ve şiiri için yeni formlar aramaya başladı. Sovyetler Birliğinde yaşadığı ilk yıllar olan 1922-1925 arası bu arama tepe noktasına ulaştı. O dönemdeki birçok şairden farklıydı.

Hece vezninden ayrılarak Türkçenin vokal özellikleri ile harmoni oluşturan serbest vezini benimsedi. Mayakovski ve gelecekçilik taraftarı genç Sovyet şairlerinden esinlendi. Şiirlerinden bir çoğu müzisyen Zülfü Livaneli tarafından bestelendi. Ünol Büyükgönenç tarafından özgün bir şekilde yorumlanmış olan küçük bir kısmı ise 1979'da "Güzel Günler Göreceğiz" ismiyle kaset olarak çıktı. Birkaç şiiri ise Yunanlı besteci Manos Loïzos tarafından bestelendi. Ayrıca bazı şiirleri Yeni Türkü'nün eski üyesi Selim Atakan ve Cem Karaca tarafından bestelenmiştir.


Ailesi
Nâzım Hikmet, annesi Celile Hanım ve kız kardeşi Samiye ileBabası, Matbuat Umum müdürlüğü ve Hamburg konsolosluğu yapmış olan Hikmet Bey, annesi Ayşe Celile Hanım'dır.

Çok güzel ve alımlı bir kadın olan Celile Hanım, bir dilci, eğitimci olan Enver Paşa'nın (Mustafa Celalettin Paşa'nın oğlu) kızıdır. Evinde piyano çalan, ressam denilebilecek ölçüde iyi resim yapan, Fransızca bilen bir kadındır. Annesinin baba tarafından dedesi, Polonya'dan 1848 Ayaklanmaları sırasında Osmanlı İmparatorluğu'na göç eden Polonezlerden Konstantin Borzecki'dir. Bu göçün ardından Osmanlı vatandaşı olunca Mustafa Celaleddin Paşa adını almış ve Osmanlı Ordusu'nda subay olarak görev yapmıştır. Türk tarihinde önemli bir eser olan "Les Turcs anciens et moderns" (Eski ve yeni Türkler) kitabını yazmıştır. Nâzım Hikmet anneannesi tarafından da kuzey kafkasya çerkezlerindendir.

Babası Hikmet Bey, Selanik'te, Hariciye'de (Dışişleri) çalışan bir memurdur. Diyarbakır, Halep, Konya, Sivas valilikleri yapmış olan Nazım Paşa'nın oğludur. Mevlevi tarikatından olan Nazım Paşa aynı zamanda bir özgürlükçüdür. Kendisi Selanik'in son valisidir. Hikmet Bey henüz Nâzım'ın çocukluğunda memuriyetten ayrılır ve ailece Halep'e, Nâzım'ın dedesinin yanına giderler. Orada yeni bir iş, hayat kurmaya çalışırlar. Başarısız olunca İstanbul'a gelirler. Hikmet Bey'in İstanbul'daki iş kurma denemeleri de nihayetinde iflâsla neticelenir ve hiç hoşlanmadığı memuriyet hayatına geri döner. Fransızca bildiği için yeniden Hariciye'ye (Dışişleri) atanır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.pesimistdunya17.blogcu.com
 
NAZIM HİKMET RAN
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» NAZIM EKREN'E SON DAKİKA SÜRPRİZİ

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: (¯`·.(¯`·.(KARIŞIK FORUMLAR .·´¯).·´¯).·´¯).·´¯) :: BİYOGRAFİLER-
Buraya geçin: